Tuholaistorjunta ja pölyttäjät

Koska luomussa torjunta-aineiden käyttö on erittäin rajallista ja säänneltyä, ei meille jää hirveästi vaihtoehtoja torjuntaan. Voisi sanoa että suurimmaksi osaksi olemme luonnon armoilla.

Kuitenkin jotain mekin voimme tehdä tuholaisten torjuntaa varten, nimittäin käyttää luonnon omia eliöitä toisiaan vastaan. Ongelmanahan mansikalle on mansikkapunkit joitten takia kasvit muuttuvat lähinnä kitukasvuisiksi sekä heikentävät sadontuottokykyä.

Lisää tietoa mansikkapunkista tästä linkistä https://biotus.fi/biologinentorjunta/avomaa/mansikkapunkki/

Hankimme siis Biotukselta Ripsiäispetopunkkeja, jotka toivottavasti pistelevät mansikkapunkit poskiinsa. Näitä petoja tilasimme vain miljoona kappaletta sillä vielä emme osaa sanoa onko mansikkapunkeista riesaa vai ei joten kyseessä on ennaltaehkäisevää torjuntaa.
Punkkien levittämiseen ei taida vielä mitään ihmeellistä laitetta olla joten mentiin sitten ihan kepillä ja pullolla kuten kuvassa näkyy

Punkit tulivat neljässä laatikossa joista niitä annosteltiin pulloon sen mitä mahtui. Korkissa olevasta reiästä niitä ravisteltiin jokaisen taimen päälle erikseen sopiva määrä ja sieltä ne toivottavasti hyökkäävät mansikkapunkkien kimppuun.

Tuhoeläinten lisäksi mansikan harmina on harmaahome ja erilaiset mädät. Näitten torjumiseksi meillä on kiinnitetty huomioita taimiväleihin jotta ilma kiertäisi siellä mahdollisimman hyvin ja pitäisi taimet kuivina jolloin kosteus ei aiheuta vaivaa. Sen lisäksi on pyritty tekemään penkeistä sellaiset että niihin ei jäisi vesi seisomaan liiaksi.

Yksi mielenkiintoinen tapa harmaahomeen torjuntaan ovat mehiläiset ja Prestop mix. Meillä on niin hyvä tuuri, että suvussa on luomuhunajan tuottajia joilta löytyy satoja mehiläispesiä sekä meillä itsellämme on myös noin 100 pesää. Näitten pesien sijoittelulla pystymme lisäämään sadon tuottavuutta sekä levittämään Prestop Mixiä mehiläisten mukana.

Mehiläispesiin kiinnitetään vektorilevitin eli vekotin (kuvassa) jonka kautta mehiläiset lähtevät pesästä ja palaavat pesään. Lähtiessään niitten karvaan tarttuu prestoppia jota ne kuljettavat mansikan kukkaan mukanaan.

Prestop mix sisältää harmaahomeen torjuntaan olevan sienen rihmastoa sekä itiöitä. Lisätietoa Prestop Mixistä linkissä https://biotus.fi/tautitorjunta/prestopmix/

Katsotaan kuinka meidän käy ja toivotaan että niin homeita, mätää kuin tuholaisiakaan ei näy jolloin voi sanoa että ennaltaehkäisy on onnistunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *